”Mannen måste snälla!” och andra myter som förstör våra liv

”Du behöver inte vara stark och självständig, annars kan du förlora din man och möta ålderdomen omgiven av katter”, ”Om du vänder ryggen, kommer makan till en annan.” Vi hör regelbundet dessa och andra fraser, men vi skrattar bara åt dem. Och plötsligt händer det att vi blir ansikte mot ansikte med alla dessa myter, och det finns ingen skrattfråga. Förstå vad som hindrar vårt lyckliga liv och hur vi kan uppnå det.

”Du kommer att tjata din man, du kommer att möta ålderdom med katter”

Samhället försöker införa stereotyper för oss att en ensamstående kvinna på förhand inte kan vara lycklig och kommer att behöva vara borta resten av sitt liv omgiven av husdjur. Och för att vara mer exakt – katter, av vilka det enligt legender borde vara cirka 40. Varken mer eller mindre. För närvarande har emellertid stämpeln i passet absolut inget värde, så du bör inte bo bredvid en hatad person bara av rädsla för att lämnas ensam. Efter en skilsmässa erkänner många kvinnor att de verkar ha börjat ett annat liv och känner sig ganska bekväma.

”Om du inte föder ett barn kommer familjen att gå sönder”

I allmänhet försöker samhället mycket ofta att införa stereotyper på oss, inklusive de som rör födelse av barn. Så man tror till exempel att om en kvinna inte vågar förvärva avkommor, har hon antingen allvarliga hälsoproblem, vilket är bra, eller så är hon helt enkelt en egoist som inte är intresserad av något annat än sitt eget jag. Faktum är att moderna kvinnor överger avkomma av ett antal anledningar: infertilitet, otillräckliga materiella resurser, frånvaron av en pålitlig man i närheten, ett medvetet val av ett barnlöst liv. Och det ligger inte i vår kompetens att fördöma sådana damer och hänga ett stigma på dem att de inte är kvinnor och inte har uppfyllt sitt viktigaste mål i livet..

”Du offrade inte ditt liv för barnets skull, så du är inte mamma”

Detta är ett annat vanligt motto som har blommat på senare tid. Endast en lat skriver inte om ”mödrar”, men många kvinnor fortsätter att tro att de måste ägna sig åt sitt barn och göra allt för att barnet ska växa upp lyckligt. Och även om ”naturlig föräldraskap” har höjts till en kult, finns det fortfarande sunda kvinnor som inte har något emot kejsarsnitt (av medicinska skäl, IVF och andra ingripanden från läkare). Detsamma gäller förresten för amning. Med andra ord, om en kvinna av någon anledning inte kan förse sitt barn med bröstmjölk, kan hon inte betraktas som underlägsen..

”Du tar inte hand om dig själv, vem behöver dig?”

Denna myt uppfanns av män. Eller snarare faktum att det att vara ful i vår tid är synd och att du ständigt måste följa de nyskapande trenderna, ta dig tid för dig själv och vara ung och vacker så länge som möjligt. Många tror att om en dam inte har blivit vacker vid 30 års ålder så är hon helt enkelt dum. Vid den här tiden hade kvinnan redan bestämt sin smak, vet vad som passar henne och har råd med hjälp av specialister som kommer att betona hennes skönhet och dölja brister. Män är säkra på att kroppspositivitet uppfanns av lata kvinnor som bara är för lata för att ta sig ihop och göra allt för att bli attraktiva.

”Om du inte tillfredsställer din man, går han till vänster”

Tja, ingen är riktigt immun mot det. Oavsett hur bra du studerade Kama Sutra, om en person slutade känna sig lycklig bredvid dig, kan inga akrobatiska steg hålla honom i sängen. Dessutom kan han bara träffa en annan person (på gatan, på jobbet, i en butik, i gymmet) och bli kär så mycket som aldrig tidigare. Och detta, tyvärr, ingen kan förutsäga.